Varför denna blogg?

Alla är hjärtligt välkomna att bidra med texter, berättelser, anekdoter, bilder och levnadsskildringar som har sitt ursprung på Tivoli eller Tivolihusen, som det numera kallas.
Denna blogg handlar om Tivoli och dess historia - husen och människorna - så som vi kommer ihåg det eller har hört berättas. Är det några felaktigheter ber vi om ursäkt för det och hoppas därmed att du hör av dig och rättar oss.

Vi, är de som bor eller har bott, i denna lilla by med anor från 1800-talet.

Du kan höra av dig
här . Tack för ditt intresse!

torsdag 10 maj 2012

Varför Tivolihusen?

Platsen har benämnts under flera namn blanda annat Tivoli, Maglarps kyrkby, Tivolihusen och Stavsten och en by mellan Trelleborg och Skåre fiskehamn.

I boken om Maglarp finns följande skrivet:
"Den som först började mera målmedvetet bearbeta och nyttja maglarpsstrandens innandömen, tycks ha varit en utsocknes, krämaren Ola Danielsson. 1848 slog han sig ned på nr 7, som då betecknas som "kalkbruk". Han kom närmast från Mellby, dit han åter flyttade 1853, sedan han, förmodligen efter en eldsvåda, överlämnat sin egendom till "Kalkbruk-egeren" P. M. Ekvall. Denne, som då nyss nått mogen ålder och kom från norra Kalmar län, anställde bokhållare och utökade rörelsen att omfatta även virkes- och diversehandel. Han lär även ha drivit en "hemmakrog" och monterat upp en enkel karusell samt en eller annan gunga, något som föranledde maglarpsmannarna att tala om, att man här nere vid stranden fått "ett rektet tivoli".

6 kommentarer:

  1. Vad kul att det funnits kalmariter här före mig!
    /Charlotte

    SvaraRadera
  2. Ja Charlotte - alla vägar bär till ...Tivolihusen:o)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande upptäckt!Ola Danielsson tycks vara min farfars far.

      Radera
    2. Bo så intressant -har du några gamla bilder eller dokument som skulle kunna komplettera informationen här.

      Radera
  3. Tack för en finemang (och intressant) blogg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv ...så roligt att du gillar den :0)

      Radera